XXIII Национален пленер
„Традиция, екология, творчество“ 

2024 г.


За 23-та поредна година СУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Пловдив откри  Национален пленер „Традиция, екология, творчество”. Събитието се провежда по традиция всяка година като през тази то събра 69 участници от 12 училища. 

В продължение на 4 дни, в периода 27-30.04.2024 г.,  едни от най-талантливите млади художници на България имаха възможността да опознаят и претворят в картините си различни кътчета от красотите и атмосферата на Пловдив. 

На 30.04.2024 г. се състоя официалното откриване на изложбата в къща „Хиндлиян”, където в продължение на седмица творбите на учениците ще доставят удоволствие на посетителите. Заедно с това се проведе и награждаването на отличените творби в различни възрастови групи. Бяха връчени и специални награда от името на Министерство на образованието и науката, Регионално управление на образованието - Пловдив, СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Пловдив, Дружество на пловдивските художници, Общински институт „Старинен Пловдив“, печатница „Тафпринт“ и „Булекопак“.


XXI Национален пленер
„Традиция, екология, творчество“ 

2022 г.


В периода 02-05.05.2022 г. ще се проведе XXI Национален пленер „Традиция, екология, творчество“, който е включен в годишния календар на Министерството на образованието и науката и се провежда със съдействието на Регионално управление на образованието – Пловдив и на Община Пловдив. Домакин е СУ „Свети свети Кирил и Методий“ – Пловдив.

Статута на Националния пленер „Традиция, екология, творчество“ можете да видите тук.

Можете да се запознаете с програмата на пленера тук.

Заявка за участие можете да изтеглите тук.

Снимки от проведения Национален пленер „Традиция, екология, творчество“ от 2022 г. може да разгледате тук.

XX Национален пленер
„Традиция, екология, творчество“ 

2021 г.


За двадесети път СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Пловдив беше домакин на Националния пленер „Традиция, екология, творчество“. Най-изявените ученици с талант в областта на изобразителното изкуство и техните преподаватели от 8 училища от цялата страна пристигнаха в Пловдив и в продължение на четири дни пресъздаваха красотата на Старинен Пловдив, както и на други емблематични места в града под тепетата.

Националният пленер „Традиция, екология, творчество“ се организира за 20-ти път от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Пловдив със съдействието на МОН и РУО – Пловдив.  Общински институт „Старинен Пловдив“ любезно предостави за целите на Пленера Балабановата къща – една от емблематичните в архитектурен резерват „Старинен Пловдив“.

Паралелно с Националния пленер от няколко години се провежда и Национален конкурс за рисунка – „Традиция, екология, творчество“. Тази година в конкурса участват 116 ученици от 9 училища в цяла България. Изложбата от него се експонира наред с откриването на Пленера – на 09.05.2021 г. бяха наградени и най-изявените участници в него.

Награждаването на отличените творби по възрастови групи и закриването на Националния пленер „Традиция, екология, творчество“ беше на 12.05.2021 г. в двора на красивата Балабанова къща, където специални награди и поощрения на най-изявените ученици връчиха г-жа Галя Георгиева, главен експерт в МОН, г-жа Нели Спасова, старши експерт към РУО – Пловдив, г-н Димитър Колев, кмет на район „Западен“, г-жа Снежана Фурнаджиева, председател на Дружеството на пловдивските художници и г-жа Таня Николова, директор на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Пловдив. Награди раздадоха и „Булекопак“ АД и „ТАФпринт“ ООД – дългогодишни партньори на СУ„Св. св. Кирил и Методий“ – Пловдив.

Ученическите произведения ще бъдат изложени в Балабановата къща в Старинен Пловдив в периода 12.05 – 06.06.2021 г. благодарение на съдействието на Общински институт „Старинен Пловдив“.

За пръв път пленерът се осъществява в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Пловдив през далечната 1996 г., а по-късно се превръща в национален, тъй като е включен в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците на Министерство на образованието и науката. Оттогава ежегодно в него участие вземат множество таланти както от страната, така и от чужбина.

През 2019 г. Националният пленер е включен и в официалната програма на „Пловдив – европейска столица на културата“. 

За да се насладите на произведенията на участниците в XX Национален пленер „Традиция, екология, творчество“, натиснете тук…

С рисунките, участващи в конкурса към Националния пленер, можете да се запознаете тук…