На 15.09.1971 година проехтява първият звънец на новото 44-то основно училище „Кирил и Методий“, гр. Пловдив.

1976 година училището се нарежда сред първите училища в окръга и е отличено с почетна лента.

24 май 1984 година училището получава дар от Училищното настоятелство – барелеф на Светите братя Кирил и Методий.

През 1984/1985 учебна година се дипломира първият випуск на Единно средно политехническо училище „Кирил и Методий“.

На 30.01.1992 година ЕСПУ „Кирил и Методий“ е преименувано на Средно общообразователно училище „Свети Свети Кирил и Методий“.

От учебната 1992/1993 година СОУ „Свети Свети Кирил и Методий“ оформя своя специфичен облик. Променя се визията на учебната сграда.

От учебната 1992/1993 година СОУ „Свети Свети Кирил и Методий“ е първото, което е профилирано в областта на музиката, изобразителното изкуство и хореографията, единственото с изучаване на гръцки език в България.

През 1996 година в СОУ „Свети Свети Кирил и Методий“ се организира и провежда първият Национален пленер по изобразително изкуство.

През учебната 1999/2000 година в СОУ „Свети Свети Кирил и Методий“ се поставя началото и на един нов празник за малките първолаци – отбелязването на 100-ния учебен ден.

По случай юбилея през учебната 2000/2001 година в СОУ „Свети Свети Кирил и Методий“ са изработени почетен знак и емблема на училището.

През 2000 година в СОУ „Свети Свети Кирил и Методий“ се ражда и девизът на училището: „ПРЕДИМСТВОТО ДА СИ ЕДИНСТВЕН“

През 2000 година училището става новатор сред учебните заведения в гр. Пловдив, създавайки свой собствен сайт с електронен дневник.

През януари 2005 година, в СОУ „Свети свети Кирил и Методий“ е сформиран и мажоретен състав, чиито международни и национални изяви го утвърждават като най-добър в града, затова има честта да води градското шествие на 24 май.

Учебната 2006/2007 година продължава с нов директор на СОУ „Свети Свети Кирил и Методий“ – Таня Николова.

През 2006/2007 учебна година, по инициатива на директора на СОУ „Свети Свети Кирил и Методий“ – Таня Николова, се създава почетна златна значка, с която на патронния празник всяка година се удостояват заслужили учители.

За първи път през учебната 2010/2011 в СОУ „Свети Свети Кирил и Методий“ се провежда единственото по рода си математическото състезание „Бързо, лесно, точно“.

По предложение на директора на СОУ „Свети Свети Кирил и Методий“ от учебната 2011/2012 година в училището стартират паралелки със засилено изучаване на математика в I-ви и в V-ти клас.

Ежегодно СОУ „Свети Свети Кирил и Методий“ провежда Коледен и Великденски концерт с благотворителна насоченост за децата от детското онкохематологично отделение на УМБАЛ „Свети Георги“, гр. Пловдив.

От учебната 2012/2013 в СОУ „Свети Свети Кирил и Методий“ се провежда и Есенния празник „Рисуваме, танцуваме, пеем, да творим умеем“.

През учебната 2017/2018 година в Средно училище „Свети свети Кирил и Методий“ стартират: ПРОФЕСИЯ: „Дизайнер“, специалност: „Рекламна графика“ и ПРОФЕСИЯ: „Танцьор“, специалност: „Български танци“.

СУ „Свети свети Кирил и Методий“ става първото общинско училище в Пловдив и страната, в което е въведено Монтесори обучението.

От 2018/2019 година въвежда иновативна паралелка за първокласници „Монтесори класна стая – научи ме да се справям сам“.

След успешния си старт през учебната 1999/2000 година пленерът „Традиция, екология, творчество“, продължава да се развива и е включен в календара на Министерството на образованието и науката, като през учебната 2020/2021 година се състоя неговият 20-ти юбилей.

През учебната 2021/2022 година СУ „Свети свети Кирил и Методий“ отбелязва своя 50 годишен юбилей!

Ние, духовните наследници на епохалното дело на светите братя, въплъщаваме в съзидателни творчески изяви техните апостолски идеи, като неуморно продължаваме да формираме личности с висока интелектуална подготовка и култура, способни за ефективна обществена реализация и ярко изявено гражданско поведение, достойни граждани на обединена Европа. Това е амбициозната мисия на СУ „Свети свети Кирил и Методий, гр. Пловдив.

Средно училище „Свети свети Кирил и Методий“, гр. Пловдив, ул. Явор 31

50 години

На 11 май 2022 г. бе кулминацията от събития, с които Средно училище „Свети свети Кирил и Методий“, гр. Пловдив отбеляза своя 50-годишен юбилей. Всички гости имаха възможността да се насладят на истински „Миг безвремие“ – тържествен концерт-спектакъл, който е резултат от съвместната работа и усилия на директора, преподаватели и ученици от двете професии в училище.

Спектакълът представи пъстрата палитра от етноси, които съжителстват в Пловдив. Редом с българските танци на сцената зрителите видяха гръцки, арменски, турски, еврейски танци. Ромите също са представени, както и една от атракциите от близкото минало – танцуващата мечка. Всичко това е съпоставено с модерните танци, които днес се явяват контрапункт на всичко традиционно.

С красиви костюми, ефектно осветление, декори и мултимедия зрителите се пренасяха ту в забързаното ежедневие, ту в миналото.

В залата бе представен и филмът „Историята на едно училище“, който представя живота на СУ „Свети свети Кирил и Методий“ от създаването му до днес.

Средно училище „Свети свети Кирил и Методий“, гр. Пловдив, ул. Явор 31

40 години

Алманах - 40 години.pdf